- Πριν ξεκινήσεις, κάνε την έρευνα σου
Πριν από την πρώτη σου μέρα, ερεύνησε την εταιρεία. Έλεγξε τις αναρτήσεις της σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πάρεις μια αίσθηση για την κουλτούρα του γραφείου. Εάν ο διευθυντής προσλήψεων δεν σου έδωσε κάποιο checklist που θα σε βοηθήσει για την πρώτη ημέρα, επικοινώνησε μαζί του λίγες μέρες πριν και ρώτησε τον εάν υπάρχει κάτι που θα ήθελε να φέρεις μαζί σου ή αν υπάρχει για κάτι που πρέπει να προετοιμαστείς. Ανάλογα με τον ρόλο σου στον οργανισμό, μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να ερευνήσεις τους ανταγωνιστές της εταιρείας, να δοκιμάσεις το λογισμικό ή τα διάφορα προγράμματα που θα χρησιμοποιείς ή ακόμα και να αναζητήσεις τους συναδέλφους σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- Την πρώτη μέρα, πήγαινε νωρίς
Το να φτάσεις αργά στη δουλειά, ειδικά την πρώτη μέρα και κατ’ επέκταση την πρώτη εβδομάδα, δεν είναι ποτέ καλό σημάδι. Υπολόγισε τη διαδρομή σου και λάβε υπόψη σου την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τη πιθανότητα να χάσεις το δρόμο και τη πιθανή δυσκολία εύρεσης χώρου στάθμευσης. Καλό θα ήταν να φτάσεις στη δουλειά σου, τουλάχιστον την πρώτη μέρα, 30 έως 40 λεπτά νωρίτερα από ό,τι θα τήνεις να κάνεις σε μεταγενέστερο στάδιο. Ακόμη και αν είσαι πρόσφατος απόφοιτος από κάποιο πανεπιστήμιο ή λύκειο, η μετάβαση σου από το πρόγραμμα σου ως φοιτητής ή μαθητής στο πρόγραμμα ενός εργαζομένου, μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για σένα. Αν εμφανιστείς έγκαιρα όμως, θα δείξεις στον εργοδότη σου ότι αξίζεις σίγουρα την εμπιστοσύνη του.
- Κάνε ερωτήσεις αλλά.. σωστές ερωτήσεις
Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις άβολα ή περίεργα αν δεν ξέρεις την απάντηση σε κάτι, είτε πρόκειται για τον τρόπο χρήσης κάποιου πιο εξειδικευμένου εργαλείου είτε για τη πιο απλή διαδικασία που υπάρχει στον οργανισμό. Είναι πάντα καλύτερο να επιβεβαιώσεις λεπτομέρειες και να βεβαιωθείς ότι γνωρίζεις τι κάνεις αντί να έρθεις αντιμέτωπος/η με ένα λάθος που μπορούσες να προλάβεις.
Είναι σίγουρο ότι θα έχεις αρκετές ερωτήσεις ως ένα νέο μέλος ενός οργανισμού και είναι κατανοητό να τις εκφράζεις. Ωστόσο, αφιέρωσε χρόνο για να σκεφτείς εάν η ερώτησή σου θα μπορούσε εύκολα να απαντηθεί από εσένα τον ίδιο, ίσως κοιτάζοντας το εγχειρίδιο των εργαζομένων ή ψάχνοντας στο διαδίκτυο. Αν ναι, προσπάθησε να το καταλάβεις και να το επιλύσεις μόνος/η σου. Ακόμα κι αν η αναζήτησή σου σε αφήσει χωρίς απάντηση, το άτομο που θα ρωτήσεις για να σε βοηθήσει, θα εκτιμήσει την προσπάθεια σου για εύρεση της λύσης από πλευράς σου. Επίσης, πρόσεξε να μην κάνεις πάρα πολλές ερωτήσεις ή να τις κάνεις μόνο και μόνο για να ρωτήσεις κάτι.
- Κράτα σημειώσεις
Η πρώτη μέρα είναι μια μέρα γεμάτη γνωριμίες και συναντήσεις. Αν σου αρέσει και προτιμάς να κρατάς σημειώσεις στο smartphone σου τότε, κράτα εκεί τις σημειώσεις σου. Διαφορετικά, αγόρασε ένα μικρό σημειωματάριο που θα μπορείς να έχεις ανά πάσα στιγμή μαζί σου και να μπορείς να το εμφανίσεις όταν κάποιος αναφέρει κάτι που θα πρέπει να θυμάσαι ή να μάθεις. Τα ονόματα και οι θέσεις είναι ίσως οι πιο σημαντικές σημειώσεις. Στους ανθρώπους αρέσει να πιστεύουν ότι είναι αρκετά ξεχωριστοί για να θυμάσαι το όνομα τους, γι′ αυτό πρόσεξε να το εφαρμόσεις αποτελεσματικά. Μην πηγαίνεις στα meetings με άδεια χέρια. Φέρε μαζί σου το σημειωματάριο σου και ένα στυλό ή την ηλεκτρονική συσκευή που σου αρέσει για να δείξεις ότι είσαι πλήρως προετοιμασμένος και ότι παίρνεις τη δουλειά σου στα σοβαρά.
- Προγραμμάτισε τι θα φορέσεις
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να μπαίνεις στο γραφείο την πρώτη μέρα και να συνειδητοποιείς ότι είσαι υπερβολικά απροετοίμαστος/η σε σχέση με την φύση του meeting ή την ενδεικτική ενδυμασία του. Είναι βέβαιο ότι θα νιώσεις άβολα αλλά και ότι δεν θα φανεί ωραίο στους νέους εργοδότες σου. Έτσι, είναι καλύτερο πάντα να προγραμματήσεις νωρίς το outfit της πρώτης ημέρας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που προηγήθηκε, μπορεί να καταφέρεις να μάθεις τον ενδυματολογικό κώδικα του γραφείου, αλλά αν όχι, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις με το υπεύθυνο άτομο που ήρθες σε επαφή και να το ρωτήσεις. Αυτό θα αφαιρέσει την πίεση από πάνω σου και θα σε βοηθήσει να πάρεις την κατάλληλη απόφαση. Εναλλακτικά, εάν η εταιρεία ασχολείται έντονα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ίσως μπορείς να ελέγξεις το προφίλ της και να δεις τι είδους ενδυματολογικό κώδικα ακολουθούν οι εργαζόμενοι της.
- Δημιούργησε το δίκτυο σου
Η αλληλεπίδραση με τα άτομα όλου του οργανισμού, είναι απαραίτητη καθώς σε βοηθά να δημιουργήσεις τις εντυπώσεις σου, να μάθεις περισσότερα για τον οργανισμό και να δημιουργήσεις το δίκτυο σου. Η δικτύωση είναι πολύ σημαντική γιατί αν δυσκολεύεσαι να ολοκληρώσεις μια εργασία, τότε θα ξέρεις σε ποιον πρέπει να μιλήσεις έτσι ώστε να βρείτε τη λύση μαζί. Ακόμη και όταν θα ψάχνεις στο μέλλον για μια ευκαιρία εργασίας, θα έχεις τους ανθρώπους που μείνατε σε επαφή στην πρώτη σου δουλειά, αφού θα είναι η κατάλληλη πηγή για να βρεις θέσεις εργασίας πιο κατάλληλες για εσένα. Η δικτύωση συνδέεται συχνά με συνέδρια ή τοπικές εκδηλώσεις, αλλά η δικτύωση στο χώρο εργασίας είναι εξίσου σημαντική, αν όχι η πιο σημαντική. Η δικτύωση θα σε βοηθήσει να βρεις μέντορες, να συμμετέχεις σε πρότζεκτ ή ακόμη να οδηγήσει και σε προσφορές εργασίας. Τέλος χρησιμοποίησε εταιρικές εκδηλώσεις, μεσημεριανά διαλείμματα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημιουργήσεις σχέσεις με τους συναδέλφους σου που ίσως κρατήσουν για μια ζωή.